800.000 euro sanctie

Dat is de maximale sanctie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als jij niet kritisch genoeg bent bij het vastleggen van verzuimgegevens van je medewerkers.

Ziekmelding

Noteer jij nog steeds alle gegevens over het ziekteverzuim van je medewerkers? Grote kans dat de AP jouw organisatie kritisch onder de loep neemt. Je mag namelijk echt niet alles vragen, laat staan opslaan in je verzuimsysteem, als je medewerker zich ziekmeldt. Ik heb er al eerder een blog over geschreven, zie verzuimdossier, welke gegevens mag je vastleggen.

Eigen Regie Model?

Heb je een Eigen Regie Model voor het verzuim in je organisatie en zijn je leidinggevenden verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding? Zorg dan dat je leidinggevenden op de hoogte zijn van de regels van de AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Ik denk wel dat dit model erg foutgevoelig is. Leidinggevenden zijn geen experts op het gebied van verzuim. Het doel van een eigen regie model is om verzuim bespreekbaar te maken. Daarnaast is de aanpak van een Eigen Regie Model gericht op het veranderen van het gedrag van de medewerkers. En bevordert dit model het vergroten van de betrokkenheid bij de medewerkers. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar het is een ideale voedingsbodem om veel meer over het verzuim van de medewerker te noteren en vragen, dan toegestaan is. Want het is zo normaal om te vragen hoe iemand zich voelt, wat hij precies heeft, betrokken te zijn bij het wel en wee van je medewerkers, MAAR DAT GAAT AL TE VER. Hoe goed bedoeld het ook is.

Risico

Loop je risico als werkgever als je geen rekening houdt met de regels van de AP? Ja, je loopt risico. Er hoeft maar 1 medewerker te zijn die zich bij de AP meldt omdat hij vindt dat zijn privacy geschonden wordt. Er wordt een onderzoek gestart en de boete kost je dan maximaal 800.000 euro!

Kritisch

Wees kritisch! Pas je verzuimsysteem aan zodat er geen verleiding bestaat om gegevens vast te leggen die niet vastgelegd mogen worden. Handel voordat het te laat is. Neem eens een kijkje op de website van de AP. En lees vooral het verslag van de Abrona-zaak en het artikel over de controle die de AP uitvoert nadat een sanctie is opgelegd en maatregelen opgevolgd moeten worden.

Hulp nodig? Vragen?

Heb je hulp nodig bij de begeleiding van je zieke medewerkers? Neem dan contact met me op. Mijn HR tips niet meer missen? Schrijf je dan in!

Contact

Vrijblijvend contact opnemen?

Categorieën

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

  • Door uw naam en email met dit formulier te versturen meld u zich aan om blogberichten te ontvangen. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers