Financiële prikkels als je medewerkers ziek zijn

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.20.1″ background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” background_image=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/financile-prikkel.png” background_blend=”multiply” next_background_color=”#ffffff” custom_margin=”0px|||” custom_padding=”200px||200px|” module_class=”post-banner” custom_padding_tablet=”100px||100px|” custom_padding_last_edited=”on|tablet”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.20.1″ meta=”off” featured_image=”off” title_font=”|700|||||||” title_text_color=”#ffffff” title=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” _builder_version=”3.20.1″ custom_margin=”||0px|” custom_padding=”||0px|” next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.20.1″]

Ziek

Is je medewerker ziek? En al een hele tijd? Heb je er dan weleens over nagedacht of een financiële prikkel kan helpen om jouw medewerker sneller weer aan het werk te krijgen? Er zijn situaties dat een medewerker echt niet kan werken, maar hoe raar het ook klinkt, financiële prikkels kunnen een wonderbaarlijk genezingsmiddel zijn.

Financieel voordeel voor de medewerker

In het tweede ziektejaar vindt vaak een hoger percentage loondoorbetaling plaats dan wettelijk noodzakelijk. Heel veel cao’s en bedrijfsregelingen hebben hogere percentages opgenomen. Dit is niet echt een prikkel voor de medewerker om in het tweede jaar sneller weer aan de slag te gaan. Er is namelijk weinig verlies in salaris. Maar wat gebeurt er als je in het tweede ziektejaar in één keer terugvalt naar 70% van je salaris? Dat is wel een aderlating van 30% en je ziet heel vaak dat die 30% minder loon een prikkel is om eerder te gaan re-integreren. Dit zijn vaak medewerkers die tegen een re-integratie aanhikken en dan is die 30% meer loon, net de drempel die ze nodig hebben om weer te gaan re-integreren.

IVA-uitkering

Natuurlijk zijn er medewerkers die echt niet kunnen re-integreren en waarvoor een vervroegde aanvraag van de IVA-uitkering van toepassing kan zijn. Dit is wel een onderwerp dat zorgvuldig besproken moet worden. Het is voor een medewerker een hele stap om toe te geven dat werken niet meer mogelijk gaat zijn. Overigens bepaal jij dat als werkgever niet zelf. Dat is een advies dat de Bedrijfsarts uitbrengt, op basis van zijn bevindingen en de beoordeling van de medische gegevens van de medewerker. Als een medewerker een vervroegde IVA-uitkering aanvraagt, is dat slechts 1 keer mogelijk. Ik heb over de IVA-uitkering meer informatie in mijn blog https://hradvies-online.info/2017/01/26/iva-uitkering/.  Je medewerker hoeft in een IVA-situatie niet langer te re-integreren. Daar is hij vaak ook niet toe in staat, dus dat verlicht hem al van onnodige activiteiten.

Zorgvuldige vraag

Het blijft moeilijk om een vervroegde IVA aan te vragen. Het is zo definitief en een zieke medewerker heeft toch altijd de hoop dat zijn gezondheid nog gaat verbeteren. Als financiële prikkel zou de werkgever, de medewerker die een vervroegde IVA-uitkering krijgt, tegemoet kunnen komen in zijn salaris. Een IVA-uitkering bedraagt 75% van het maximum dagloon. Bied de medewerker dan een hoger percentage of zijn volledige salaris. Bij een IVA-uitkering heeft de werkgever namelijk geen premiedifferentiatie en er is geen Eigen Risico Dragerschap voor de IVA.  Er zijn ook geen re-integratieverplichtingen meer nodig. Dus duidelijk een kostenverlaging voor de werkgever.

Financiële prikkels voor de leidinggevenden

Verzuim is niet zo’n populair onderwerp bij leidinggevenden. Heel vaak is verzuim ook een verantwoordelijkheid van de afdeling HR, terwijl leidinggevenden hun medewerkers toch het beste kennen. Ik ken bedrijven waarbij een laag verzuimpercentage onderdeel uitmaakt van de bonus van de leidinggevenden. Zo zorg je voor een serieuze aanpak van verzuim, want er is geld te verdienen. Leid je leidinggevenden dan wel goed op, zodat zij ook volgens de wet-en regelgeving kunnen omgaan met verzuim. Dat is heel belangrijk en voorkomt ook sancties. Sommige leidinggevenden weten ook niet dat re-integratie van een zieke medewerker geen vrijblijvende situatie is. Er is wel degelijk een noodzaak om de re-integratie goed op te pakken. Doe je dat niet, dan hangt er al een loonsanctie van het UWV boven je hoofd.

Waar help ik je mee?

Wil je meer weten over verzuim en samen met mij een nieuw verzuimbeleid opstellen? Ik maak een analyse van je huidige verzuimbeleid of ik maak een compleet nieuw beleid als je dat nu niet hebt vastgelegd.

Neem contact op met mij via 06-19636744 of mijn website of maak meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mijn HR tips niet meer missen? Schrijf je dan in!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_cta admin_label=”Speciale aanbieding” title=”Contact ” button_url=”tel:0619636744″ button_text=”Bel nu 06 – 19636744″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” button_letter_spacing_hover=”0″ header_text_color=”#ffffff” body_text_color=”#ffffff” module_class=”promo-info” custom_padding=”30px|40px|30px|40px” custom_margin=”||40px|” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” button_text_size__hover_enabled=”off” button_text_size__hover=”null” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover=”null” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover=”null” button_text_color__hover_enabled=”off” button_text_color__hover=”null” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover=”null” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover=”null” button_border_width__hover_enabled=”off” button_border_width__hover=”null” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover=”null” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover=”null” button_border_color__hover_enabled=”off” button_border_color__hover=”null” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover=”null” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover=”null” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover=”null” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover=”null” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover=”null” button_letter_spacing__hover_enabled=”on” button_letter_spacing__hover=”0″ button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover=”null” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover=”null” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover=”null” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover=”null” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover=”null” _builder_version=”3.20.1″ custom_button=”on”]

Vrijblijvend contact opnemen?

[/et_pb_cta][et_pb_sidebar _builder_version=”3.20.1″ area=”sidebar-1″ border_width_left=”2″ border_color_left=”#a8a8a8″ custom_padding=”|||20px” /][et_pb_button _builder_version=”3.20.1″ button_text=”Schrijf je in voor HR tips!” button_url=”https://app.enormail.eu/subscribe/2d301e4b80d857fa00be12fb0ab361e8″ button_alignment=”center” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”#000000″ _builder_version=”3.20.1″ global_module=”1468″][et_pb_row global_parent=”1468″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Contact” global_parent=”13″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.20.1″]

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers

[/et_pb_text][et_pb_image global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″ src=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/paperbackbookstanding_849x1126-3-226×300.jpg” max_width=”59%” module_alignment=”center” align=”center” /][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

E-Book downloaden

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]