Update – oktober 2017

Het kabinet Rutte III heeft in zijn plannen opgenomen dat voor kleine werkgevers (tot 25 personen), de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte, zal worden teruggebracht naar 1 jaar. Als deze plannen definitief worden, zal ik hierover berichten.

Verzekering

Heb jij een verzekering afgesloten om het ziekteverzuim van je medewerkers af te dekken? En denk jij dat je dan geen extra kosten hebt als medewerkers ziek zijn? Helaas is dat een fabeltje. Het verzekeren van je ziekteverzuim betekent dat je de doorbetaling van het salaris van je medewerker verzekerd. En dat kan volledig maar ook voor een bepaald percentage. Maar alle andere kosten die je hebt als je medewerker ziek is, zijn niet meeverzekerd.

Kosten tijdens het verzuim

Als je medewerker ziek is, heb je te maken met veel verschillende kosten.

  • het salaris, want dat betaal je 2 jaar door
  • de re-integratiekosten
  • de re-integratie van een 2e spoor, als je medewerker niet meer in jouw bedrijf kan blijven werken
  • de kosten van de Bedrijfsarts
  • de kosten voor de vervanging van je zieke medewerker
  • het verlies in productie en omzet
  • transitievergoeding

 De re-integratiekosten

Ik wil graag wat meer vertellen over de re-integratiekosten, want als je medewerker langdurig ziek is, dan kunnen die aardig oplopen. Zeker als een medewerker niet meer in jouw bedrijf kan blijven werken en er gekeken moet worden naar een 2e spoor re-integratie. Een 2e spoor betekent dat je buiten je eigen bedrijf naar ander werk gaat zoeken voor je medewerker. Je hebt ook een 1e spoor re-integratie en die volg je op als een medewerker in jouw bedrijf gaat re-integreren. Voor een 2e spoor re-integratie huur je meestal een bedrijf in die daarin gespecialiseerd is. Als werkgever is het niet zo makkelijk om je medewerker in een 2e spoor te begeleiden. Er komt heel veel bij kijken. Zeker als het gaat om medewerkers die al heel lang in jouw bedrijf werken. Zij hebben geen ervaring met een cv maken en solliciteren.

Soms lukt het om een medewerker te detacheren bij een collega. Dat doe je dan tijdelijk zodat je medewerker ervaring kan opdoen. Als het beide partijen bevalt, kan je collega jouw medewerker een contract aanbieden. Om dit aantrekkelijker te maken, kan je collega informeren naar een no-risk polis.

Sanctie

Het hebben van een verzuimverzekering betekent niet dat je daarmee verzekerd bent dat je geen sanctie van het UWV krijgt. Doe je namelijk geen of geen juiste re-integratie en volg je de Wet van Poortwachter niet of nauwelijks op, dan geeft het UWV je een sanctie. Na 2 jaar ziek zijn moet jouw medewerker namelijk een WIA aanvraag doen. En daarbij levert hij een re-integratiedossier aan. Als dat niet aanwezig is, of incompleet is, krijg je een loonsanctie. De loonsanctie is een loondoorbetaling van een extra jaar. Dus in plaats van 2 jaar betaal je dan 3 jaar het loon van je zieke medewerker door.

Wil je de risico’s op langdurig verzuim verkleinen en verzuimkosten besparen? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Contact

Vrijblijvend contact opnemen?

Categorieën

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

  • Door uw naam en email met dit formulier te versturen meld u zich aan om blogberichten te ontvangen. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers