Langdurig zieke medewerkers en passende arbeid

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.20.1″ background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” background_image=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/passende-arbeid-1-1.png” background_blend=”multiply” next_background_color=”#ffffff” custom_margin=”0px|||” custom_padding=”200px||200px|” module_class=”post-banner” custom_padding_tablet=”100px||100px|” custom_padding_last_edited=”on|tablet”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.20.1″ meta=”off” featured_image=”off” title_font=”|700|||||||” title_text_color=”#ffffff” title=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” _builder_version=”3.20.1″ custom_margin=”||0px|” custom_padding=”||0px|” next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.20.1″]

Passende arbeid

Als een medewerker ziek is en hij niet in staat is om zijn eigen werk te doen, is er voor hem wel de plicht om passende arbeid te accepteren. Dit staat in de wet beschreven, in artikel 7:658 lid 4 BW. Er is voor de medewerker niet alleen een plicht om passende arbeid te accepteren. Ook de werkgever heeft de plicht om passende arbeid aan te bieden, als de medewerker niet in staat is om zijn eigen arbeid (bedongen arbeid) uit te voeren. Dit kan een tijdelijke situatie zijn.

Redelijkheid en billijkheid

Bij het zoeken naar passende arbeid, wordt gekeken naar redelijkheid en billijkheid. Maar alles wat direct aansluit bij de eigen werkzaamheden of op hetzelfde niveau is, dient de werkzoekende direct te accepteren. Na 6 maanden geldt echter alle aangeboden arbeid als passend, zolang deze past bij zijn mogelijkheden. Dit wordt bepaald door de Bedrijfsarts of een andere deskundige en volgens artikel 7:660a BW is de medewerker verplicht de aangeboden passende arbeid uit te voeren.

Passend werk, maar niet structureel

Overigens is het niet verstandig om passend werk dat niet structureel kan worden, langer dan 6 weken aan te bieden. Het UWV kan dit bij de beoordeling van het re-integratieverslag als onvoldoende inspanning beoordelen. De reden is dan dat het passend werk niet gericht was op structureel werk. Het UWV zal de werkgever dan ook geen ontslagvergunning verlenen omdat er passend werk beschikbaar is.

Onenigheid over passende arbeid

Als er onenigheid is tussen werkgever en medewerker over de aangeboden passende arbeid, dan is er de mogelijkheid om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Dit kan zowel de werkgever als de medewerker doen. Doe je namelijk niets, dan lopen zowel de werkgever als de werknemer een risico. Het UWV kan dan een zware sanctie opleggen, zoals het inhouden van een deel van de WIA-uitkering van de medewerker of de werkgever verplichten het loon voor nog een jaar door te betalen (loonsanctie). Degene die het deskundigenoordeel aanvraagt moet de kosten betalen. Doet de werkgever de aanvraag, dan bedragen de kosten € 400,-. Doet de werknemer de aanvraag, dan bedragen de kosten € 100,-.

Weigering passende arbeid te verrichten

Weigert je medewerker mee te werken aan zijn re-integratie en wil hij dus geen passende arbeid verrichten, lees dan mijn blog “medewerker werkt niet mee aan zijn re-integratie, voorkom je loonsanctie“.

Na 104 weken – contractaanpassingen ja of nee

Als een langdurig zieke werknemer in dienst kan blijven in passende arbeid, is de werkgever verplicht deze arbeid aan te bieden. Het is daarbij van belang om te onderzoeken of de werknemer gedeeltelijk zijn oude bedongen arbeid kan voortzetten of dat er echt sprake is van een andere functie. Is er sprake van andere passende arbeid, de kerntaken zijn absoluut anders, dan is het advies om een nieuwe arbeidsovereenkomst af te sluiten.

Wanneer iemand niet volledig hersteld is, maar voor een groot deel zijn arbeid kan verrichten, moet er goed worden nagedacht of er wel of niet een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt gegeven. Als er een gedeeltelijke voortzetting van de oorspronkelijk bedongen arbeid is en de werkgever geeft geen nieuwe arbeidsovereenkomst, dan hoeft de werkgever bij hernieuwde ziekte niet opnieuw te betalen. Een werkgever heeft slechts eenmaal de plicht om de wachttijd van 104 weken ziekte voor de werknemer in dezelfde bedongen arbeid te betalen.

Vragen? Hulp nodig?

Vragen over dit onderwerp?  Heb jij hulp nodig bij de begeleiding van je langdurig zieke medewerkers of wil je je verzuimbeleid op orde hebben? Neem dan contact met mij op. Zie de button onderaan de pagina. Ik kan je helpen. Ik lever maatwerk: met de inzet van maar een paar uur per week, kan ik al heel veel voor je bereiken. Laat het niet aankomen op een extra jaar loondoorbetaling, want dat is de loonsanctie die het UWV je oplegt als je tekort schiet in de verzuimbegeleiding van je zieke medewerkers.

Neem contact op met mij via 06-19636744  of maak meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_cta admin_label=”Speciale aanbieding” title=”Contact ” button_url=”tel:0619636744″ button_text=”Bel nu 06 – 19636744″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” button_letter_spacing_hover=”0″ header_text_color=”#ffffff” body_text_color=”#ffffff” module_class=”promo-info” custom_padding=”30px|40px|30px|40px” custom_margin=”||40px|” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” button_text_size__hover_enabled=”off” button_text_size__hover=”null” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover=”null” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover=”null” button_text_color__hover_enabled=”off” button_text_color__hover=”null” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover=”null” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover=”null” button_border_width__hover_enabled=”off” button_border_width__hover=”null” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover=”null” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover=”null” button_border_color__hover_enabled=”off” button_border_color__hover=”null” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover=”null” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover=”null” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover=”null” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover=”null” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover=”null” button_letter_spacing__hover_enabled=”on” button_letter_spacing__hover=”0″ button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover=”null” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover=”null” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover=”null” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover=”null” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover=”null” _builder_version=”3.20.1″ custom_button=”on”]

Vrijblijvend contact opnemen?

[/et_pb_cta][et_pb_sidebar _builder_version=”3.20.1″ area=”sidebar-1″ border_width_left=”2″ border_color_left=”#a8a8a8″ custom_padding=”|||20px” /][et_pb_button _builder_version=”3.20.1″ button_text=”Schrijf je in voor HR tips!” button_url=”https://app.enormail.eu/subscribe/2d301e4b80d857fa00be12fb0ab361e8″ button_alignment=”center” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”#000000″ _builder_version=”3.20.1″ global_module=”1468″][et_pb_row global_parent=”1468″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Contact” global_parent=”13″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.20.1″]

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers

[/et_pb_text][et_pb_image global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″ src=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/paperbackbookstanding_849x1126-3-226×300.jpg” max_width=”59%” module_alignment=”center” align=”center” /][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

E-Book downloaden

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]