Re-integratie in verschillende sporen, wat zijn de mogelijkheden?

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.20.1″ background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” background_image=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/sporen.png” background_blend=”multiply” next_background_color=”#ffffff” custom_margin=”0px|||” custom_padding=”200px||200px|” module_class=”post-banner” custom_padding_tablet=”100px||100px|” custom_padding_last_edited=”on|tablet”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.20.1″ meta=”off” featured_image=”off” title_font=”|700|||||||” title_text_color=”#ffffff” title=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”rgba(0,0,0,0.56)” _builder_version=”3.20.1″ custom_margin=”||0px|” custom_padding=”||0px|” next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.20.1″]

1e en 2e spoor re-integratie

Een 2e spoor re-integratie, is er dan ook een 1e spoor re-integratie? Ja, deze sporen zijn er allebei. Je krijgt ermee te maken als je medewerker ziek is. Maar wat betekent het nu precies?

1e spoor

Je hebt een medewerker die ziek is maar hij kan weer re-integreren. En dat lukt in zijn eigen werk. Dan is er sprake van een 1e spoor re-integratie. Maar het kan ook voorkomen dat een medewerker wel kan re-integreren, maar niet in zijn eigen werk. Dan heeft de werkgever de verplichting om te zoeken naar passend werk in het eigen bedrijf. Als een medewerker dan re-integreert in passende arbeid en dan wordt dat ook een 1e spoor re-integratie genoemd.

2e spoor en passend werk

En dan is er nog de 2e spoor re-integratie. Dat is de vorm van re-integratie waarbij de medewerker niet kan re-integreren bij zijn eigen werkgever. Dus, in het eigen werk lukt het niet om te re-integreren, maar ook niet in duurzaam passend werk bij zijn werkgever. Ik schrijf bewust dat het duurzaam passend werk moet zijn, dus werk dat in de toekomst de nieuwe functie van de medewerker kan worden. Als passend werk namelijk niet duurzaam is, dan mag een werkgever dit niet langer dan 6 weken aanbieden als passend werk. Doet de werkgever dit wel, dan loopt hij risico op een sanctie als het UWV het re-integratiedossier van de WIA-aanvraag beoordeelt.

De werkgever heeft dan de verplichting om buiten zijn eigen bedrijf te zoeken naar een andere functie voor zijn re-integrerende medewerker. Dat noemt men dus 2e spoor re-integratie. En dit wordt bijna altijd uitbesteed aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in 2e spoor trajecten, een zogenaamd re-integratiebureau. Doet de werkgever dit niet, dan is een sanctie van het UWV een gegeven, als het WIA dossier beoordeelt wordt. De inzet van een 2e spoor vindt meestal plaats na een 1e jaarevaluatie. Het kan eerder, als duidelijk is dat een medewerker niet meer kan re-integreren bij de eigen werkgever.

Wat doet een re-integratiebureau?

Een re-integratiebedrijf helpt de medewerker om weer aan het werk te komen. Ze begeleiden de medewerker met  sollicitatietrainingen, het schrijven van een cv of cursussen waarmee de medewerker zijn vaardigheden kan uitbreiden. Het is een maatwerksituatie en afhankelijk van de mogelijkheden van de medewerker. De werkgever, waar je nog steeds in dienst bent, betaalt dit re-integratietraject. Een re-integratiebedrijf helpt de medewerker werk te vinden dat aansluit bij zijn kennis, vaardigheden en mogelijkheden. Het is ook mogelijk om in een leerwerkplek of een stageplek terecht te komen, als je bijvoorbeeld een opleiding volgt.

Een re-integratiebedrijf kan de medewerker helpen met:

  • beroepskeuzetest
  • sollicitatietraining, cv maken, reageren op vacatures
  • scholing, afhankelijk van eigen vaardigheden en mogelijkheden
  • cursussen, ook afhankelijk van eigen vaardigheden en mogelijkheden

De medewerker maakt samen met het re-integratiebedrijf een re-integratieplan. In dat plan staat stap voor stap wat de medewerker gaat doen om weer aan het werk te gaan. En er staat in hoe het re-integratiebedrijf  de medewerker daarbij gaat ondersteunen.

Spoor 1 en 2 tegelijk

Het komt voor dat een werkgever zowel spoor 1 als spoor 2 inzet als zijn medewerker aan het re-integreren is. Dat gebeurt als het nog niet helemaal duidelijk is of de medewerker wel volledig in zijn eigen werk kan terugkeren in de toekomst. En er dan ook geen duurzaam passend werk is bij de werkgever. Dan zet een werkgever ook spoor 2 in, om de re-integratie niet te laten stagneren. Mocht het dan toch lukken in spoor 1, dan kan een 2e spoor altijd afgebroken worden. Lukt het niet, dan is de medewerker in ieder geval al bezig met een re-integratiebureau om een re-integratieplan te maken.

Spoor 1,5

De kosten na de WIA-beoordeling zijn vaak voor de werkgever dus veel werkgevers besluiten dan ook om medewerkers in dienst te houden, na de WIA beoordeling.Ook als ze niet inzetbaar zijn in het eigen bedrijf. Je ziet dan dat werkgevers hun medewerkers detacheren bij andere bedrijven. Ze kunnen niet in hun eigen werk of in passend werk aan de slag, maar zijn met hun expertise wel heel waardevol voor andere bedrijven. De werkgever waar ze in dienst zijn, betaalt hun salaris, dus daar hebben ze geen zorgen over. Het bedrijf waar ze gedetacheerd zijn betaalt een laag uurtarief aan de werkgever. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.

Vragen? Hulp nodig?

Vragen over dit onderwerp?  Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen. Ik lever maatwerk: met de inzet van maar een paar uur per week, kan ik al heel veel voor je bereiken.

Neem contact op met mij via 06-19636744 of mijn website of maak meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mijn HR tips niet meer missen? Schrijf je dan in!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_cta admin_label=”Speciale aanbieding” title=”Contact ” button_url=”tel:0619636744″ button_text=”Bel nu 06 – 19636744″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” button_letter_spacing_hover=”0″ header_text_color=”#ffffff” body_text_color=”#ffffff” module_class=”promo-info” custom_padding=”30px|40px|30px|40px” custom_margin=”||40px|” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” button_text_size__hover_enabled=”off” button_text_size__hover=”null” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover=”null” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover=”null” button_text_color__hover_enabled=”off” button_text_color__hover=”null” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover=”null” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover=”null” button_border_width__hover_enabled=”off” button_border_width__hover=”null” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover=”null” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover=”null” button_border_color__hover_enabled=”off” button_border_color__hover=”null” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover=”null” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover=”null” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover=”null” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover=”null” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover=”null” button_letter_spacing__hover_enabled=”on” button_letter_spacing__hover=”0″ button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover=”null” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover=”null” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover=”null” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover=”null” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover=”null” _builder_version=”3.20.1″ custom_button=”on”]

Vrijblijvend contact opnemen?

[/et_pb_cta][et_pb_sidebar _builder_version=”3.20.1″ area=”sidebar-1″ border_width_left=”2″ border_color_left=”#a8a8a8″ custom_padding=”|||20px” /][et_pb_button _builder_version=”3.20.1″ button_text=”Schrijf je in voor HR tips!” button_url=”https://app.enormail.eu/subscribe/2d301e4b80d857fa00be12fb0ab361e8″ button_alignment=”center” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ specialty=”off” prev_background_color=”#000000″ _builder_version=”3.20.1″ global_module=”1468″][et_pb_row global_parent=”1468″ background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Contact” global_parent=”13″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.20.1″]

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers

[/et_pb_text][et_pb_image global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″ src=”https://hradvies-online.info/assets/uploads/paperbackbookstanding_849x1126-3-226×300.jpg” max_width=”59%” module_alignment=”center” align=”center” /][et_pb_text global_parent=”13″ _builder_version=”3.20.1″]

E-Book downloaden

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]