Geen lagere verzuimkosten

Ik lees in de krant dat de werkgeverslasten in 2017 lager zijn. Maar dat geldt niet voor je verzuimkosten. Er is namelijk geen verandering in de wetgeving die ervoor zorgt dat je minder verzuimkosten gaat hebben. Dit blog is een bewustwording voor werkgevers. Wist je dat verzuim jaarlijks 11,5 miljard euro kost voor de Nederlandse werkgevers (info TNO).

Wat is het risico voor de werkgever?

 • 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte
 • de kosten van vervanging van je zieke medewerker
 • productieverlies omdat de vervangende medewerker inwerktijd nodig heeft
 • kosten van de verzuimbegeleiding
 • kosten van in te zetten interventies zoals fysiotherapie
 • eventueel nog een transitievergoeding als je zieke medewerker na 2 jaar uit dienst gaat

Risico na 2 jaar loondoorbetaling

Maar wat gebeurt er na 2 jaar loondoorbetaling? Want dan ben je nog niet van je verzuimkosten af. Als je medewerker in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) terecht komt, ben jij nog 10 jaar verantwoordelijk voor zijn WGA-uitkering.

BeZaVa

En dan is er nog de BeZaVa wetgeving. Dit betekent beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters. Een mond vol, maar wat is het risico dat je als werkgever bij deze wetgeving loopt? Misschien handig als ik even uitleg wat vangnetters zijn.

Vangnetters

Kun je onderverdelen in 2 groepen:

 1. Ziektewet-gerechtigden met werkgever
 2. Ziektewet-gerechtigden zonder werkgever

Met een werkgever:

 • orgaandonoren
 • vrouwen die ziek zijn door zwangerschap of bevalling
 • personen die onder de no-risk polis vallen (bijvoorbeeld met een Wajong uitkering)

Zonder werkgever:

 • zieke uitzendkrachten, oproepkrachten en werklozen
 • zieke werknemers met een tijdelijk contract dat niet is verlengd
 • zieke werknemers van wie de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd is beëindigd

In de BeZaVa wetgeving gaat het om de groep zonder werkgever. De zogenaamde flexwerkers die ziek uit dienst gaan. Zij vormen een risico voor de werkgever omdat ze slecht te volgen zijn. Zij ontvangen een ZW-uitkering en de controle daarop ligt niet bij de werkgever. Maar de werkgever betaalt wel. Komt een flexwerker uiteindelijk in de WGA terecht, dan blijft de ex-werkgever financieel verantwoordelijk voor deze flexwerker.

Verzuimstelsel blijft onveranderd een zware belasting

Je ziet het, de kosten voor verzuim blijven onverminderd hoog, omdat de werkgever nog steeds verantwoordelijk is voor alle kosten. Er gaan al heel lang geluiden op in de media dat de werkgever veel te zwaar belast is met de uitvoer van het verzuimstelsel. Voorlopig zit er geen verandering aan te komen, behalve dan het voornemen om de transitievergoeding na 2 jaar loondoorbetaling te compenseren. Maar dit zal niet voor 2018 in de wetgeving worden opgenomen.

Vragen? Hulp nodig?

Vragen over dit onderwerp?  Heb jij hulp nodig bij de begeleiding van je langdurig zieke medewerkers of wil je je verzuimbeleid op orde hebben? Neem dan contact met mij op. Zie de button onderaan de pagina. Ik kan je helpen. Ik lever maatwerk: met de inzet van maar een paar uur per week, kan ik al heel veel voor je bereiken. Laat het niet aankomen op een extra jaar loondoorbetaling, want dat is de loonsanctie die het UWV je oplegt als je tekort schiet in de verzuimbegeleiding van je zieke medewerkers.

Neem contact op met mij via 06-19636744 of mijn website of maak meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mijn HR tips niet meer missen? Schrijf je dan in!

Contact

Vrijblijvend contact opnemen?

Categorieën

Geen enkel blog meer missen? Schrijf u dan nu in!

 • Door uw naam en email met dit formulier te versturen meld u zich aan om blogberichten te ontvangen. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

30 waardevolle tips over verzuim: e-book voor ondernemers