Vertrouwenspersoon

p

Advies op maat

Z

Professioneel

Jouw HR Adviseur op afstand

Home » Vertrouwenspersoon

Op je werk heb je met veel verschillende mensen te maken. Niet alleen je directe collega’s maar ook mensen die tijdelijk worden ingehuurd of adviseurs, klanten of patiënten waarmee je werkt.

Soms loopt een samenwerking niet prettig en krijg je te maken met pesten, seksuele intimidatie, agressief gedrag, discriminatie of geweld. Dit zijn ongewenste omgangsvormen en daar kun je veel last van hebben. Het kan lijden tot verzuim en arbeidsongeschiktheid en de medewerker in zijn privé leven veel leed bezorgen.

Vanuit de Arbowet is de werkgever verplicht om aandacht te besteden aan ongewenste omgangsvormen. Een vertrouwenspersoon helpt daarbij.

Vertrouwenspersoon – waarom?

Een vertrouwenspersoon die jouw organisatie ondersteunt, werkt effectief in het voorkomen van ongewenste omgangsvormen. Veel bedrijven hebben geen vertrouwenspersoon, maar je kunt een vertrouwenspersoon ook inschakelen als dat nodig is of om jouw organisatie te informeren over ongewenste omgangsvormen. Een vertrouwenspersoon werkt in het bestrijden van ongewenste omgangsvormen en zorgt dat vervelende, persoonlijke gevolgen worden voorkomen.

Contact

Vrijblijvend contact opnemen?

Taken

De vertrouwenspersoon is er om jouw medewerkers te ondersteunen bij hun hulpvragen en werkt in strikte vertrouwelijkheid en heeft een geheimhoudingsplicht. De werkgever zal ook niet op de hoogte gebracht worden van individuele situaties. Wel vindt er jaarlijks een rapportage plaats waarin het aantal ongewenste situaties wordt genoemd, zonder daar inhoudelijk op in te gaan.

De werknemer die ongewenste omgangsvormen ervaart, is aan zet en acties worden alleen ondernomen als de werknemer dat wil. Soms is een luisterend oor voldoende, maar vaak is er actie nodig. De vertrouwenspersoon begeleidt het proces, analyseert de situatie en adviseert de werknemer. Ook kan een vertrouwenspersoon doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon en geregistreerd bij het LVV, de landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen.

Als ik jou of jouw organisatie kan helpen bij situaties met ongewenste omgangsvormen, neem dan contact met me op.

Contactformulier

Uitgebreide vraag? Stel hem nu!