Ziekteverzuim

Wat ziekteverzuim betekent hoef ik niet uit te leggen, neem ik aan! Maar ben jij bekend met de 28 dagen regel die geldt bij ziekteverzuim?

28 dagen regel

Als je medewerker langdurig ziek is geweest, maar hij kan weer aan de slag, dan meldt hij zich beter. Soms komt het voor dat de medewerker opnieuw ziek wordt. Ben dan alert op de 28 dagen regel. Als je al snel merkt dat je medewerker zijn werk toch niet aan kan, overleg dan met hem en meld hem opnieuw (gedeeltelijk) ziek. Wacht je namelijk te lang, meer dan 27 dagen, dan begint je 2 jaar loondoorbetaling periode opnieuw. Deze regel is vastgelegd in artikel 7:629 lid 10 BW. De wettekst is als volgt: Voor de toepassing van de leden 1, 2 en 9 (van artikel 7:629 BW) worden perioden, waarin de werknemer in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, zwangerschap of bevalling verhinderd is geweest zijn arbeid te verrichten, samengeteld indien zij elkaar met een onderbreking van minder dan vier weken opvolgen.

Zwangerschaps- of bevallingsverlof

Dit verlof telt niet mee voor de 28 dagen regel. Maar wel als je zwangere medewerkster voor het zwangerschapsverlof al ziek was. En als ze na het bevallingsverlof nog steeds ziek is, door dezelfde oorzaak. Dan tellen de periodes voor- en na het zwangerschap- en bevallingsverlof voor 1 ziekteperiode.

Wil je de risico’s op langdurig verzuim verkleinen en verzuimkosten besparen? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mijn HR tips niet meer missen? Schrijf je dan in!

Contact

Vrijblijvend contact opnemen?

Categorieën